Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Zbornik radova - CARNET USERS CONFERENCE 2019, Na granici mogućega; ISBN - 978-953-6802-54-8 »
Prezentacija
View File
pptx
7.5MB

IOT podatkovne platforme i njihova primjena u nastavi

Razvoj STEM područja u zadnjih nekoliko godina omogućio je učenicima i nastavnicima da jednostavnije i kvalitetnije izvode različita mjerenja pomoću novih tehnologija i različitih senzora. Problem koji se javlja je kako i gdje pohraniti izmjerene podatke. U ovoj prezentaciji pokazati ćemo nekoliko primjera različitih mjerenja (temperature, tlaka i kvalitete zraka), te IOT podatkovne platforme (ThingSpeak, Ubidots) na koje je moguće besplatno smijesiti izmjerene podatke. Tako pohranjene podatke moguće odmah prikazivati na internetu ili preuzeti u csv obliku koji se može koristiti u redovitoj ili istraživačkoj nastavi fizike, kemije ili nekog drugog predmeta.

Sve navedeno upotrijebili smo u nastavi fizike. Učenici su mjerili vrijednost tlaka na različitim visinama u zgradi škole (prizemlje, prvi i drugi kat te potkrovlje), podatci mjerenja spremljeni su na podatkovnu platformu, na ovaj način produbili smo znanja koja su učenici stekli na satu fizike proučavajući tlak kao fizikalnu veličinu. Povezivanjem gradiva i samostalnim radom te obradom podataka kod učenika je povećan interes za gradivo fizike te im je osviještena korelacija između fizike i informatike.

Također prezentirati i prikazat ćemo uređaje i module koje smo koristili za povezivanje na Internet, te njihove dobre i loše strane.

Danijel Ptičar
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić
Hrvatska

Vesna Marić
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić
Hrvatska

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC