Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
7.5MB

                                                 IOT podatkovne platforme i njihova primjena u nastavi

Razvoj STEM područja u zadnjih nekoliko godina omogućio je učenicima i nastavnicima da jednostavnije i kvalitetnije izvode različita mjerenja pomoću novih tehnologija i različitih senzora. Problem koji se javlja je kako i gdje pohraniti izmjerene podatke. U ovoj prezentaciji pokazati ćemo nekoliko primjera različitih mjerenja (temperature, tlaka i kvalitete zraka), te IOT podatkovne platforme (ThingSpeak, Ubidots) na koje je moguće besplatno smijesiti izmjerene podatke. Tako pohranjene podatke moguće odmah prikazivati na internetu ili preuzeti u csv obliku koji se može koristiti u redovitoj ili istraživačkoj nastavi fizike, kemije ili nekog drugog predmeta.

Sve navedeno upotrijebili smo u nastavi fizike. Učenici su mjerili vrijednost tlaka na različitim visinama u zgradi škole (prizemlje, prvi i drugi kat te potkrovlje), podatci mjerenja spremljeni su na podatkovnu platformu, na ovaj način produbili smo znanja koja su učenici stekli na satu fizike proučavajući tlak kao fizikalnu veličinu. Povezivanjem gradiva i samostalnim radom te obradom podataka kod učenika je povećan interes za gradivo fizike te im je osviještena korelacija između fizike i informatike.

Također prezentirati i prikazat ćemo uređaje i module koje smo koristili za povezivanje na Internet, te njihove dobre i loše strane.

Autor(i):

Danijel Ptičar; Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić

Danijel Ptičar rođen je 1975. god. u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Diplomirao je matematiku i informatiku na prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi u Srednjoj Školu Ban Josip Jelačić u Zaprešiću u kojoj predaje predmete iz područja algoritama i programiranja, te mikroupravljača. Napredovao je u zvanje mentora, a svoje znanstveno stručne radove prezentira na Županijskim i Državnim stručnim vijećima, te u stručnim časopisima.

Vesna Marić; Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić

Vesna Marić rođena je 1977.g. u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je fiziku i kemiju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu i od 2006. g. radi kao nastavnica fizike u Srednjoj Školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću. Napredovala je u zvanje mentora, a svoje znanstvene interese usmjerava ka suvremenim pristupima nastavi prirodnih znanosti. Svoje znanstvene i stručne radove prezentira na Simpozijima o nastavi fizike i Županijskim stručnim vijećima te intenzivno radi na popularizaciji znanosti kroz razne projekte sa učenicima.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja:

Procjena razine predznanja:

Trajanje:

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC