Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
82.3MB

                                                 Paška e-Čipka

Živimo u gradu bogate tradicionalne baštine. Na UNESC-ov popis nematerijalne kulturne baštine uvrštena je i paška čipka. Čipku šiju čipkarice u gradu Pagu u kućnoj radinost, a izrada jedne čipke srednje veličine traje danima. Naša škola ima Učeničku zadrugu Ročelica pri kojoj djeluje sekcija Malih čipkarica. S učeničkim čipkama naša zadruga predstavlja se na smotrama i sajmovima. Bez obzira na veliku vrijednost ovog proizvoda htjeli smo povećati broj proizvoda naše Zadruge. Unaprjeđenje nastave i korištenje IKT-a iskoristilo se za stvaranje novih zadrugarskih proizvoda. Tako smo dobili e – Zadrugu. Sve je krenulo matematičkim/informatičkim čipkanjem. Ne temelju stvarnih uzoraka i elemenata paške čipke u kojima sve počinje konstrukcijom pravilnog mnogokuta, u sklopu nastave matematike 7. razreda u Geogebri su izrađeni matematički modeli paške čipke. Dok su na nastavi informatike 6. razreda koristeći se znanjem programiranja Kornjačine grafike elementi paške čipke pretvoreni u programski kod. Tako dobivene slike pretvorene su u različite vrste 3D objekata kao što su pečati, aplikatori i kalupi. Objekti su isprintani 3D printerom te kao takvi poslužili školskoj zadruzi za izradu novih proizvoda (tisak na majice, platnene torbe, čestitke, salvete…) sa motivom paške čipke. Svi su oduševljeni idejom osim stare Nane koja sjedi na stolčiću u Veloj ulici i šije čipku po nacrtanom predlošku. Njoj je to nemoguće. Ne zna Nana da u 21. stoljeću postoji stroj koji bi po našem nacrtanom predlošku mogao napraviti opipljivu stvar. Na taj način promovirali bismo kulturnu baštinu našeg kraja, povećali broj proizvoda naše Zadruge, koja bi se prodajom istih samostalno financirala.

Autor(i):

Božica Oštarić Veršić; Osnovna škola Jurja Dalmatinca Pag

Rođena 20. ožujka 1977. u Rijeci. Nakon završene osnovne škole upisuje Medicinsku školu u Rijeci smjer Primalja. Diplomu profesora matematike i fizike stekla na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Još kao student počinje raditi u OŠ F.K. Frankopana u Brodu na kupi kao učiteljica matematike. 2014. s obitelji seli na Pag gdje počinje raditi u OŠ J. Dalmatinca kao učitelj matematike i fizike. Prijavom škole u Pilot projekt „e – Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ postaje koordinator projekta. Aktivna je u svojoj zajednici u Kolanu gdje u suradnji s Općinskom knjižnicom održava radionice za djecu. Uključuje se u projekt Festival znanosti. Za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja nagrađena je od Ministarstva znanosti i obrazovanja u prosincu 2018. godine. Živi u Kolanu na otoku Pagu, udata, majka dvoje djece.

Šime Gligora; Osnovna škola Jurja Dalmatinca Pag

Rođen Šibeniku 1975. godine, osnovnu školu završava u Novalji, a srednju školu – opću gimnaziju, 1994. u Pagu. 2000. godine diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu smjer Informacijski sustavi i stječe zvanje diplomirani informatičar (magistar informatike). 2004. godine zapošljava se u osnovnoj školi Jurja Dalmatinca u Pagu kao učitelj informatike. 2005. godine završava dodatno pedagoško-psihološko, didaktičko i metodičko obrazovanje na Sveučilištu u Zadru. Od 2015. godine radi i kao nastavnik informatike i računalstva u srednjoj školi u Pagu. Aktivno je uključen u projekte u kojima škola sudjeluje, od školskih do državnih, kao npr e-škole u OŠ Jurja Dalmatinca Pag. Kao član povjerenstva uspješno provodi natjecanja na školskoj i županijskoj razini na kojima učenici postižu zapažene rezultate. U radu županijskog stručnog vijećima višekratno sudjeluje sa izlaganjima i primjerima iz prakse. 2017. godine imenovan voditeljem Županijskog stručnog Vijeća nastavnika i učitelja informatike i računalstva za osnovne i srednje škole Zadarske Županije. 2018 stječe status učitelja mentora.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja:

Procjena razine predznanja:

Trajanje:

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC