Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
5.0MB

                                                 Računalno razmišljanje kroz igre

Računalno razmišljanje je dio ishoda Računalno razmišljanje i programiranje kurikuluma za nastavni premet informatike. Ono je važno kao predznanje za učenje programiranja i za ostvarivanje tih ishoda nije nužno pisanje programa u nekom od programskih jezika. Dosta ishoda se može realizirati kroz teme iz svakodnevnog života te računalne igre. Igre su bitne za nastavu informatike jer pomažu učenicima usvajati nove koncepte i stvaraju pozitivan stav prema informatici. Igre se mogu koristiti na kraju satova informatike tijekom cijele školske godine, mogu biti dio projekta u kojem učenici osmišljavaju digitalnu igru te na taj način realiziraju ishode vezane uz rješavanje problema. Radionica obuhvaća ishode B.5 2., B.6.2., B.7.1., B.7.4., B.8.1., B.8.2. i B.8.3. kurikuluma za nastavni predmet informatike. U radionici sudionici će naučiti kroz konkretne primjere provedene u nastavi kako kroz računalne igre realizirati navedene ishode te kada i kako koristiti igre za realizaciju navedenih ishoda. Primjeri provedeni u nastavi obuhvaćaju digitalne dodatke digitalnog udžbenika, online igre, online edukativne materijale te projekt izrade igara. Na kraju radionice sudionici će ispuniti online kviz kako bi pokazali ispunjenje ciljeva radionice.

Poveznica za pristup materijalima korištenima na radionici: https://bit.ly/2qsHFm8

Autor(i):

Dragica Rade; OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija

Dragica Rade rođena je 20.svibnja 1973. u Rijeci. 1999. je završila Filozofski fakultet i stekla zvanje profesora matematike i informatike. 20 godina radi u nastavi, a od 2005. zaposlena je u OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija. Polaznica je CARNetove E-learning akademije 2008./2019., smjer E-learning Managament. 2011. je promoviranja u zvanje učitelja mentora, a 2016. u zvanje učitelja savjetnika. Dobitnica je Županijske nagrade PGŽ povodom Svjetskog dana učitelja. Redovito drži predavanja i radionice na ŽSV informatike PGŽ. Bila je edukatorica u CARNetovom projektu ICT Edu (2010.-2015.) i voditeljica radionica „Kako uspješno učiti u online okruženju.“ (2018.) Od 2013 do 2017. bila je urednica je i suautorica udžbenika Like IT, 5.-8. razreda u izdanju izdavačke kuće Alfa d.d., a od 2017. nastavlja suradnju kao autorica cjeline Računalno razmišljanje.

Marija Draganjac; OŠ "Ivan Goran Kovačić" Duga Resa

Marija Draganjac rođena je 30. listopada 1983.godine u Karlovcu. 2009. je završila PMF- Matematički odjel Sveučilišta u zagrebu i stekla zvanje profesor matematike i informatike. 10 godina radi u nastavi kao učitelj matematike i informatike. U svakodnevnoj nastavi i matematike i informatike koristi digitalnu tehnologiju. Uz to zagovara korištenje open source programa (Linux Mint, web 2.0 alata…). Iza sebe ima nekoliko odrađenih eTwinning projekata, 2 radionice izvan Hrvatske vezane uz eTwinning projekte u nastavi, primjenu računala u nastavi i poduzetništvo te je bila koordinator projekta eŠkole (OŠ Rečica, Karlovac). Redovito drži predavanja i radionice na ŽSV učitelja matematike i informatike svoje županije i drugih županija. Održala je i predavanje na temu Primjena računala u nastavi matematike na Kongresu matematičara 2012.godine. Uz to prati edukacije (fizičke i online) vezane uz digitalnu tehnologiju u nastavi, osobito CUC, koji joj je glavni izvor noviteta za nastavu. Od 2013. godine je vanjski suradnik izdavačke kuće Alfa d.d., radila je dodatne materijale za udžbenike Matematički izazovi 5-8 i Like IT 5-8. Od 2017. godine je urednica za matematiku i informatiku iste izdavačke kuće. Kao urednica izdala je 7 udžbenika po novom kurikulumu, 5 radnih bilježnica, 2 priručnika.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja: Osnovno korištenje računala.

Procjena razine predznanja: Osnovna

Trajanje: 90 minuta

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC