Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
7.5MB

                                                 Međupredmetna projektna nastava - „Blueman“ glazbalo

Ravnatelj škole, učiteljica glazbene kulture Marina Dadić, učiteljica tehničke kulture Dragana Karamarko, učiteljica informatike Dragica Rade i učitelj fizike Adrian Škarica, uz pomoć uporabe microBit računala i praktičnog eksperimenta u nastavi fizike, radili su na među predmetnom projektu izrade posebnog sviračkog instrumenta – glazbalo naziva „blueman“. Konačan proizvod se koristi za edukaciju u glazbenoj kulturi učenika IV. razreda i drugih po želji a uporaba je bila demonstrirana na priredbi za Dan škole, 15. svibnja 2019.

Idejno se projekt oslanja na jednostavnom konceptu prikazivanja glazbenih nota pomoću microbit-a koji se pali na mjestu gdje valja lupiti udaraljkom glazbala a inspirirano uporabi jednostavnog instrumenta naziva „Boomwhackers“. Instrument „blueman“ ima drugačiju koncepciju i izgledom podsjeća na uspravni ksilofon od cijevi.

Temeljno načelo rada u projektu je znanstveno i praktično istraživanje učenika i eksperimentiranje u području fizike, glazbe, programiranja (logo i microbit) i tehničke kulture.

Uloge u projektu

Adrian Škarica Učitelj: fizike Uloga: eksperimentalna skupine

Dragana Karamarko Učiteljica: tehničke kulture Uloga: proizvodna skupine izvan nastavne skupine modelara

Dragica Rade Učiteljica informatike Uloga: voditeljica programerske skupine

Marina Dadić Učiteljica: glazbene kulture Uloga: korisničko iskustvo

Fredi Glavan Ravnatelj škole: učitelj informatike i tehničke kulture Uloga: upravljanje projektom

Očekivani rezultat projekta je uporaba instrumenta u učenju sviranja i savladavanju teorije glazbe.

Krajnji korisnici: 1. nastava glazbene kulture učenika četvrtog razreda u sklopu teme o notama 2. nastava fizike učenika osmog razreda u sklopu teme „Valovi (titranje)“ 3. nastava tehničke kulture učenika osmog razreda u sklopu teme „Obrada plastike“ 3. izvannastavna aktivnost učenika orkestra škole 4. nastupi učenika

Autor(i):

Fredi Glavan; Osnovna škola Rikard Katalinić Jeretov Opatija

Ravnatelj je opatijske Osnovne škola “Rikard Katalinić Jeretov”, a nakon puno godina rada na odgojno-obrazovnim poslovima, može se reći da dobro poznaje funkcioniranje obrazovnog sustava. Najveći dio svog radnog iskustva stekao je u opatijskoj osnovnoj školi radeći na poslovima školskog informatičara nakon završenog Pedagoškog fakulteta u Rijeci gdje je stekao zvanje profesora proizvodno-tehničkog obrazovanja. Također je završio dokvalifikaciju za B predmet informatike u istoj ustanovi. Godinu dana je radio i kao viši savjetnik za informatiku i tehničku kulturu u riječkoj podružnici Zavoda za školstvo (sadašnja AZOO), odakle se 2006. godine vratio u Opatiju i preuzeo poslove ravnatelja. Vodio je više tečajeva informatičke edukacije, sudjelovao ili sudjeluje u brojnim projektima od Globe do e-Škole, autor je ili koautor nekoliko udžbenika i metodičkih priručnika za informatiku. Ponosan je vlasnik nekoliko certifikata, među kojima i međunarodnog “Usavršavanje u obrazovnom menadžmentu”, certifikat nizozemske agencije NSO. Također je nositelj ekspertne razine ECDL-a, tri potvrde ELA edukacije i nekoliko drugih informatičkih potvrda. Fredi govori i piše hrvatskim, engleskim i njemačkim jezikom.

Adrian Škarica; Osnovna škola Rikard Katalinić Jeretov Opatija

Završio filozofski u rijeci smjer fizika i politehnika. radio je u srednjoj školi Gimnazija Mate Balota Poreč. Nakon toga se zaposlio u OŠ Eugen Kumičić Rijeka i Klana u Rijeci. U Opatiji sam se zaposlio i predajem fiziku. Voli računarstvo i robotiku. Otac je malene kćeri a supruga je učiteljica matematike i fizike. Ne stiže se bavim hobijem zbog posvećenosti obitelji.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja:

Procjena razine predznanja:

Trajanje:

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC