Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
56.4MB

                                                 10 godina škole fizike u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji

U razdoblju između veljače 2010. i svibnja 2019. u pet slavonskih županija održavane su zimske i proljetne škole za učenike i nastavnike fizike u osnovnim i srednjim školama. Tako je u periodu od deset godina održano deset škola fizike u Virovitici za učitelje i nastavnike fizike Virovitičko-podravske županije, Vukovaru za Vukovarsko-srijemsku, Požegi za Požeško-slavonsku, u Slavonskom Brodu za Brodsko-posavsku i Osijeku za Osječko-baranjsku županiju. Osnovna ideja škole fizike potječe još od 2005. kada je Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pokrenuo Zimsku školu fizike za učenike i nastavnike osječkih osnovnih škola. Od 2010. u realizaciju zimskih i proljetnih škola uključeni su svi voditelji županijskih stručnih vijeća fizike pet navedenih županija Slavonije uz stručnu pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek. Škola fizike predstavlja niz stručnih radionica iz fizike i srodnih tehničkih i prirodnih znanosti, s ciljem popularizacije fizike, prikaza dobrih primjera iz nastavne prakse, novih znanstvenih postignuća i puno praktičnog rada za učenike i nastavnike koji zajedno, kroz rad i druženje tijekom jednodnevnog višesatnog programa, rade na usvajanju i razumijevanju zanimljivih sadržaja. Tijekom ovog interaktivnog izlaganja bit će konstruktivno i sažeto prikazani najznačajniji elementi planiranja, organizacije i provedbe programa Zimske škole fizike u Osijeku za srednje škole i Brodske škole fizike koja je kroz svih proteklih deset godina bila organizirana zajedno za osnovne i srednje škole. Realizirani stručni sadržaji, vršnjačka edukacija, stručna predavanja i radionice na inovativan su i interaktivni način povezali učenike različite uzrasne dobi i njihove nastavnike, motivirajući ih za kvalitetniji rad u budućnosti.

Autor(i):

Marina Gojković; Gimnazija "Matija Mesić" Slavonski Brod

Marina Gojković, rođena 1963. godine u Daruvaru. 1986. godine diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Zagreb, smjer prof. fizike-kemije; od rujna iste godine do danas predaje fiziku na Gimnaziji „Matija Mesić“ Slavonski Brod. U svom nastavnom radu primjenjuje raznovrsne nastavne metode i tehnike, vodeći računa o učenicima koji teže savladavaju gradivo ali i, obzirom na ustanovu u kojoj radi, poseban naglasak pridaje radu s darovitim učenicima. Voditeljica je slobodnih aktivnosti u školi: Mladi astronomi (od rujna 1987., 1990. Mladi astronomi osnovali su Astronomsko društvo „Gea x“ Slavonski Brod koje djeluje pri Gradskoj i Županijskoj zajednici tehničke kulture), Fizičari eksperimentatori (od rujna 1992.) i GLOBE program (od 1996.). Učenike priprema za državna natjecanja iz navedenih područja, s posebnim naglaskom na istraživačkim i eksperimentalnim radovima i projektima. Član je Državnih povjerenstava za astronomiju (od 1995. godine) i fiziku (od 2009.). Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za srednje škole Brodsko-posavske županije od 2001. godine. U slobodno vrijeme sudjeluje u radu Kino kluba „Paluba 7“ Slav. Brod i tajnica je udruge za resocijalizaciju mladih u riziku ovisnosti „Kameleon i Mreža“ Slav. Brod. Tajnica je AD „Gea x“ Slavonski Brod, članica Izvršnog odbora ZTK Brodsko-posavske županije i predsjednica Zajednice tehničke kulture Slavonskog Broda. Za svoj rad s mladima dobitnica je više priznanja, najznačajnija su: - Godišnju nagradu za rad u tehničkoj kulturi Zajednice tehničke kulture Republike Hrvatske za 1996.; - Štit Berislavića grada Slavonskog Broda za 2001. godinu. Najveća podrška i ispunjenje u životu i radu je obitelj, suprug i troje djece: Sunčica, Slaven i Vedran.

Spomenka Hardi; Gimnazija Antuna Gustava Matoša Đakovo

Spomenka Hardi, rođena 1967. u Đakovu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a studij matematike i fizike 1991. godine na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Od rujna 1990. radi u CUO Braća Radić u Đakovu, gdje predaje matematiku do razdvajanja škola, a zatim matematiku u Obrtničkoj školi Antuna Horvata i fiziku u Gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu. Od svibnja 1994. predaje i matematiku i fiziku u Gimnaziji, a zadnjih deset godina samo fiziku u istoj gimnaziji. 2018. godine po drugi je puta promovirana u zvanje profesora savjetnika. Voditeljica je Županijskoga stručnoga vijeća fizike u gimnazijama Osječko-baranjske županije od 2010. godine. Redovito se stručno usavršava putem online edukacija i edukacija na državnim stručnim skupovima. Aktivno je sudjelovala na mnogim stručnim supovima kao predavač ili voditelj radionice. U radu s učenicima primjenjuje suvremene nastavne metode i priprema učenike za natjecanja. U školi organizira stručno-znanstvena predavanja, a već deset godina organizira Zimsku školu fizike za učenike i srednjih škola Osječko-baranjske županije. Sudjelovala je u ISE projektu i stekla naprednu značku ISE guru u primjeni digitalnih alata u nastavi. Aktivno je sudjelovala i u pilot projektu e-škole. Od lipnja 2017. do rujna 2018. bila je član Projektnog tima EU Projekta unapređenja obrazovnog sustava u predmetnom području fizike u općem i strukovnom srednjoškolskom obrazovanju Phys-Me. Suautor je Kurikuluma dodatne nastave fizike i priručnika za nastavnike Laboratorijske vježbe iz fizike. Najveći uspjeh joj je uspjeh njene djece, sina Dine i Maria, i dugogodišnji brak sa suprugom Marinkom koji joj je u svakom radu najveća podrška.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja:

Procjena razine predznanja:

Trajanje:

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC