Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
5.5MB

                                                 Koordinatni sustavi na nebeskoj sferi i GPS pozicioniranje

Radionica je kreirana prema uočenim konkretnim problemima iz nastavne prakse u kojoj je učenicima svih uzrasnih dobi teško razumjeti koordinatne sustave na nebeskoj sferi i njihovu povezanost sa položajem objekata, što znači povezivanje modela nebeske sfere sa teleskopom kojeg u odabranom smjeru postavljamo ručnim traženjem ili automatizirano pomoću odgovarajućeg softwarea. Tijek radionice povezuje sadržaje nastave geografije (koordinatni sustav na Zemlji), astronomije kao slobodne aktivnosti i/ili izborne nastave (sjaj i položaj objekata na nebu, horizontski, ekvatorski i ekliptički koordinatni sustav), GLOBE programa (prostorni kut i mjerenje visine stable), tehničke kulture (vrste montaže i usmjeravanje teleskopskog optičkog sustava prema objektu), informatike (interaktivne zvjezdane karte, GPS pozicioniranje, software sa traženje objekata). Tijek radionice prati zadane ishode, a pri tom je planirana primjena različitih metoda rada. U prvom dijelu polaznici će u grupnom radu sami izgraditi jednostavan sustav koji prikazuje prostorni kut i zatim model u kojem će razjasniti kutne odnose na nebeskoj sferi u odnosu na opažača, zenit i horizont. Zatim će uslijediti individualni rad na pretvorbi jednog koordinatnog sustava u drugi, te interakcija na pretraživanju stručnih Internet sadržaja iz ovog područja pomoću mobitela, na osnovu čega će polaznici radionice doći do sistematiziranja svih sadržaja s kulminacijom u razumijevanju zahtjeva koji se postavljaju pri traženju objekata na nebeskoj sferi i funkcioniranju softwarea i ulozi GPS pozicioniranja za teleskop. Zaključno će u kratkom kvizu od nekoliko pitanja polaznici sudjelovati pomoću QR koda, a njihovi odgovori će značiti analizu postignutog tijekom radionice i kratku zaključnu raspravu o doprinosu i primjeni računala u ovom području.

Autor(i):

Marina Gojković; Gimnazija "Matija Mesić" Slavonski Brod

Marina Gojković, rođena 1963. godine u Daruvaru. 1986. godine diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Zagreb, smjer prof. fizike-kemije; od rujna iste godine do danas predaje fiziku na Gimnaziji „Matija Mesić“ Slavonski Brod. U svom nastavnom radu primjenjuje raznovrsne nastavne metode i tehnike, vodeći računa o učenicima koji teže savladavaju gradivo ali i, obzirom na ustanovu u kojoj radi, poseban naglasak pridaje radu s darovitim učenicima. Voditeljica je slobodnih aktivnosti u školi: Mladi astronomi (od rujna 1987., 1990. Mladi astronomi osnovali su Astronomsko društvo „Gea x“ Slavonski Brod koje djeluje pri Gradskoj i Županijskoj zajednici tehničke kulture), Fizičari eksperimentatori (od rujna 1992.) i GLOBE program (od 1996.). Učenike priprema za državna natjecanja iz navedenih područja, s posebnim naglaskom na istraživačkim i eksperimentalnim radovima i projektima. Član je Državnih povjerenstava za astronomiju (od 1995. godine) i fiziku (od 2009.). Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za srednje škole Brodsko-posavske županije od 2001. godine. U slobodno vrijeme sudjeluje u radu Kino kluba „Paluba 7“ Slav. Brod i tajnica je udruge za resocijalizaciju mladih u riziku ovisnosti „Kameleon i Mreža“ Slav. Brod. Tajnica je AD „Gea x“ Slavonski Brod, članica Izvršnog odbora ZTK Brodsko-posavske županije i predsjednica Zajednice tehničke kulture Slavonskog Broda. Za svoj rad s mladima dobitnica je više priznanja, najznačajnija su: - Godišnju nagradu za rad u tehničkoj kulturi Zajednice tehničke kulture Republike Hrvatske za 1996.; - Štit Berislavića grada Slavonskog Broda za 2001. godinu. Najveća podrška i ispunjenje u životu i radu je obitelj, suprug i troje djece: Sunčica, Slaven i Vedran.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja: Polaznici radionice u svojoj nastavnoj praksi i kroz primjenu međupredmetnih tema imaju potrebu primjenjivati GPS, koordinatne sustave na Zemlji i koordinatne sustave na nebeskoj sferi, te kroz primjenu suvremenih tehnologija u vidu npr. teleskopa s GPS navođenjem teorijska znanja povezati s praktičnim opažačkim aktivnostima. Potrebna predznanja su: Poznavati geografski koordinatni sustav na Zemlji; Poznavati smisao i primjenu GPS pozicioniranja; Razumjeti pojam prostornog kuta.

Procjena razine predznanja: Srednja

Trajanje: 45 minuta

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC