Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
3.9MB

                                                 Aplikacija Libar kao IKT alat popularizacije strukovnog obrazovanja

Aplikaciju Libar upoznali smo 2016. godine tijekom pilot projekta e-Škole u okviru edukacije pod nazivom "Korištenje alata za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja", i od tada do danas neizostavni je alat koji primjenjujemo u nastavi i za nastavu. “A što sad? Kamo nakon osnovne škole? Kako donijeti odluku o budućem zanimanju?”, samo su neka od pitanja koja si postavljaju učenici osmih razreda i njihovi roditelji. Autori e-Knjige "Zašto upisati ISŠ?", izrađene u aplikaciji Libar, nadaju se da će “osmaši” i njihovi roditelji odgovore pronaći baš u ovoj e-Knjizi. Cilj e-Knjige “Zašto upisati ISŠ?” promocija je i popularizacija zagrebačke Industrijske strojarske škole i strukovnog obrazovanja sektora strojarstva te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Ova e-Knjiga nije namijenjena samo učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima, već i nastavnicima, razrednicima i stručnim suradnicima u osnovnim školama. Koristeći animacije, video zapise, fotografije, križaljku, kviz i druge popularne igre poput igre memorije, e-Knjiga na interaktivan način pojašnjava i zorno pokazuje sve prednosti strukovnog obrazovanja sektora strojarstva čiji su obrazovni programi mahom deficitarni i stipendirani. Poveznica na aplikaciju Libar https://libar.carnet.hr/ podijeljena je svim osnovnim školama Grada Zagreba i Zagrebačke županije, no smatramo da je e-Knjiga zanimljiva za cijelu Hrvatsku jer i mnoge druge srednje strukovne škole imaju iste obrazovne programe kao i Industrijska strojarska škola. Korištenjem e-Knjige svi zainteresirani dobit će priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama pa tako i u zagrebačkoj Industrijskoj strojarskoj školi.

Autor(i):

Kristinka Lemaić; Industrijska strojarska škola, Zagreb

Kristinka Lemaić 1994. godine diplomirala je Proizvodno strojarstvo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu čime je stekla zvanje inženjerke strojarstva. Radila je u privatnom sektoru, a od 2015. zaposlena je u Industrijskoj strojarskoj školi (ISŠ) u Zagrebu gdje poučava Zaštitu na radu i voditeljica je Praktične nastave. Intenzivno koristi i proučava korištenje IKT-a u poučavanju. Sudjeluje u organizaciji i provedbi webinara s ciljem promocije ISŠ-a te organizira i provodi webinare Sigurnost i zaštita zdravlja na radu o čemu je izlagala na stručnim skupovima sektora Strojarstva, brodogradnje i metalurgije i na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu u okviru stručne sekcije Digitalna transformacija obrazovnih institucija CECiiS 2018 konferencije. Autorica je e-Knjige Sigurnost i zaštita zdravlja na radu koja je 2017. na CARNET-ovoj korisničkoj konferenciji CUC19: Povezani znanjem nagrađena u okviru natjecanja Pravi kaLibar za znanje, a 2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja e-Knjigu uvrstilo je među 100 najinovativnijih digitalnih obrazovnih sadržaja. Forum za slobodu odgoja 2019. godine nagradio je video uradak učenika “Budi muško, mijenjaj pravila!” izrađen pod njenim mentorstvom. Bila je mentorica učenicima koji su na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019 osvojili brončanu medalju sudjelujući u smotri sektora Strojarstva, brodogradnje i metalurgije na temu Izrada vacuum forming uređaja. Članica je projektnog tima ISŠ-a koji je u šk. god. 2018./2019., u sklopu programa Erasmus+, proveo projekt „Competitive VET for learners and teachers“. Objavljuje članke i digitalne nastavne materijale u digitalnom časopisu za obrazovne stručnjake Pogled kroz prozor, na Portalu za škole i na Školskom portalu.

Josip Filić; Industrijska strojarska škola, Zagreb

Josip Filić završio je 2016. godine preddiplomski studij strojarstva na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku čime je stekao zvanje sveučilišni prvostupnik inženjer strojarstva (univ. bacc. ing. mech.). Od 2017. godine zaposlen je u Industrijskoj strojarskoj školi (ISŠ) u Zagrebu gdje poučava ručnu i strojnu obradu na Praktičnoj nastavi. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, 2017. godine završio je studij nastavničke naobrazbe pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičkog obrazovanja. Suautor je e-Knjige Sigurnost i zaštita na radu koja je 2017. godine na CARNET-ovoj korisničkoj konferenciji CUC19: Povezani znanjem nagrađena u okviru natjecanja Pravi kaLibar za znanje, a 2018. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja e-Knjigu uvrstilo je među 100 najinovativnijih digitalnih obrazovnih sadržaja. Sudjeluje u organizaciji i provedbi webinara s ciljem promocije ISŠ-a, a organizira i provodi i webinare Sigurnost i zaštita zdravlja na radu kako bi se interaktivnim pristupom razvilo kritičko razmišljanje učenika o otkrivanju i otklanjanju opasnosti, štetnosti i napora koji mogu ugroziti sigurnost i zdravlje osobe na radu, a sve to s ciljem sprječavanja ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i drugih bolesti u svezi s radom. Na stručnom skupu Županijskog stručnog vijeća sektora Strojarstva, brodogradnje i metalurgije 2017. godine izlagao je o projektu e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt), a na Državnom stručnom skupu sektora Strojarstva, brodogradnje i metalurgije 2018. godine održao je radionicu Primjena interaktivnih digitalnih alata u nastavi. Redovito se stručno usavršava i objavljuje članke i digitalne nastavne materijale u digitalnom časopisu za obrazovne stručnjake Pogled kroz prozor i na Portalu za škole.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja:

Procjena razine predznanja:

Trajanje:

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC