Skip to main content
CARNET USERS CONFERENCE 2019

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
453KB

                                                 Kako odabrati digitalni alat

Na tržištu postoji mnoštvo digitalnih alata i sadržaja te su učitelji vrlo često zbunjeni od kuda i kako krenuti. Često pri izboru alata presudnu ulogu imaju tuđa preporuka, edukacija i sl. U ovom izlaganju želimo osvijestiti kritički pristup izbora alata. Istaknut ćemo važnost analiziranja alata kroz prizmu metodičko-didaktičkog aspekta tj. kroz svrsishodnu primjenu alata u nastavi. Navest ćemo i demonstrirati obrazac odnosno upitnik kojim želimo pomoći pri odabiru najpogodnijeg alata ili digitalnog sadržaja. E-laboratorij i slični portali su repozitoriji koji nude i opisuju alate prema vrsti i tehničkim mogućnostima, a ovim obrascom želimo pomoći kako metodički „iščitati“ E-laboratorij. U izradi tog obrasca vodili smo se slijedećim kriterijima: ishodi učenja, didaktičko-metodički uvjeti, tehnički uvjeti, kompetencije učitelja i učenika. Cilj nam je da se pomoću tog obrasca stvori aplikacija za odabir alata u nastavi. Bez alata nema dobrog majstora, prema tome i učitelj mora znati odabrati dobar didaktički alat.

Autor(i):

Vesna Janko; II. osnovna škola Bjelovar

Profesorica geografije i povijesti, predaje Geografiju u II. osnovnoj školi Bjelovar. Već više od 20 godina istražuje mogućnosti uporabe IKT-a u suvremenoj nastavi. Završila je program CARNET-ove E-learning akademije u šestoj generaciji (2008./2009.) u smjeru Course Design i od tada svakodnevno koristi Web 2.0 alate u nastavi. Budući da škola u kojoj djeluje ima Učionicu budućnosti, poseban interes joj je primjena tableta u obrazovnom procesu. Svoje znanje i iskustvo rado dijeli s kolegicama i kolegama u zbornici te na različitim stručnim usavršavanjima. Od 2009. godine redovito sudjeluje na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike kao predavačica ili kao voditeljica radionica, a njeni digitalni obrazovni sadržaji četiri su godine za redom bili nagrađivani na Webfestivalu (2010. – 2013.).

S CARNET-om je surađivala na projektima ICT Edu, Open Discovery Space, Inspiring Science Education, pilot-projektu „e-Škole“ te je bila članica Radne skupine za kriterije za digitalne obrazovne sadržaje. Dva je puta (2008. i 2009.) prezentirala svoje radove na događanju European Innovative Education Forum. Osim što kreira digitalne sadržaje, autorica je više udžbenika za Geografiju. Za svoj rad dobila je priznanje Zlatna plaketa „Grb Grada Bjelovara” (2011.). Godine 2019. dobila je priznanje "Učitelj heroj" na BUG Future Show.

Milka Fofonjka; II.osnovna škola Bjelovar

Milka Fofonjka je učiteljica matematike u II. Osnovnoj školi Bjelovar. 2017. godine promovirana je u učitelja savjetnika. 2012. godine magistrirala je na poslijediplomskom stručnom studiju „Suvremena osnovna škola“ Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u Programu Erasmus+ s projektom Linkom do kvalitete. U svom radu redovito se usavršava na različitim područjima no poseban interes ima prema mogućnostima upotrebe IKT-a u suvremenoj nastavi. Završila je program CARNetove E-learning akademije u desetoj generaciji (2012/2013) u smjeru Course Design i od tada intenzivno istražuje mogućnosti upotrebe suvremenih tehnologija u nastavi. 2016. godine provela je dva tjedna na Anglolang Academy gdje se je usavršavala na temu „Effective use of Technology in Teaching“ Scarborough, UK,. Redovito sudjeluje na međužupanijskim i županijskim vijećima kao voditelj radionica u kojima desiminira svoje znanje kolegama i kolegicama. Bila je edukator za učitelje u Pilot projektu e-Škole. 2016. i 2017. godine na CARNetovoj korisničkoj konferenciji (CUC) i STO bila je izlagač interaktivnih sadržaja. Surađuje na različitim projektima u školi i izvan nje (Open Discovery Space, Inspiring Science Education, e-Škole). Dio je tima koji je izradio digitalni udžbenik Matematika 5 za nakladnika Profil-Klett. 2018. godine na natječaju MZO-a njen digitalni sadržaje ušao je u 100 najboljih digitalnih sadržaja.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja:

Procjena razine predznanja:

Trajanje:

 

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2018 Zakon Group LLC